A Tolnai dombság déli része a Völgység (Talboden). Felszíne igen változatos: dombok és völgyek tagolják. A völgységnek dél-keleti csücskét (Cikó, Grábóc, Mőcsény, Apáti, Mórágy) gyakran „Svájc”-nak nevezik a táj szemet gyönyörködtető változatossága és szépsége miatt. A Bonyhád-Bátaszék közötti útról a „Rozsdásserpenyőnek” nevezett telepnél kell letérnünk Bátaapáti felé.

Egy 1015-ben kelt oklevél szerint Apáti térsége a pécsváradi apátság birtoka. Az 1267. évi okmánytárban a „Bata”-hoz (ma: Báta) tartozó „Apaty” „monostori föld”-ként szerepel. A település a 150 éves török uralom idején elnéptelenedett. 1730-tól a Mercy, majd az Apponyi földesúri család németországi evangélikus jobbágyokat telepített ide. A falu az 1780-as években már ezernél több lakost számlált. 1773-ban a községet a gróf Apponyi család vásárolta meg. Emléküket késő klasszicista kúriájuk, s a mellette álló kis római katolikus kápolna őrzi. A Hűvösvölgyben (az evangélikus templomtól északnyugatra), a volt lelkészlak (ma óvoda) mellett keskeny út vezet fel az Apponyi grófok présházához és magtárához, a hegy gyomrába vezető óriási pincéhez. Az épületben még ökörsütő is volt valamikor. Ma a Tűzkő Birtok működteti itt pincészetét.

„Apathi”-t, a középkori „monostori föld”-et 1903 óta nevezik Bátaapátinak. . Német nemzetiségű lakosainak jelentős részét a második világháború után kitelepítették. A község híres szülöttje Rohmann Henrik hárfaművész és hárfatanár.

A település 2005. július 10-én helyi népszavazáson jelentős többséggel igent mondott a radioaktív hulladéktemetőre, ahova a Paksi atomerőműből kikerülő kis és közepes radioaktivitású felszerelések, eszközök, védőruhák kerülnek. 2008 októberében átadták az ideiglenes tárolásra alkalmas Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolót. 2009. májusáig 910 darab kis és közepes aktivitású hulladékot tartalmazó hordót hoztak a paksi atomerőműből és helyeztek el ideiglenesen Bátaapátiban amíg a felszín alatti részek kialakítása zajlott. A 2012-ben átadott végleges tárolásra alkalmas Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba egy év alatt 160 konténernyi kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot helyeztek.

Bátaapátitól délre találjuk a valamikori Üveghutát, ahol valóban működött üveghuta. Csak jó időben közelíthető meg erdei úton, mintegy 3 kilométerre van a falutól. Ma már csak egy harangláb őrzi emlékét. Bátaapáti határárban feküdt az azóta elnéptelenedett és eltűnt Dömörkapu település is.

Bátaapátin keresztül vezet a „kék sávval” jelzett „Rockenbauer Pál” Dél-Dunántúli Kék Túra útvonala, valamint a „sárga sáv” turistaút.

 

Nevezetességei

  • Apponyi-kúria: klasszicista stílusú, 19. század közepe
  • Tájház
  • Evangélikus templom: 18. század vége.
  • Nepomuki Szent János-kápolna: barokk stílus, 18. század második fele.
  • Egykori üveghuta: a településtől 2,5 km-re délre.
  • Apponyi-gazdaság: magtár, 18. század.
  • Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló

Közérdekű információk:

Polgármesteri Hivatal (7164 Petőfi S. u. 2.) Tel: 74/409-295

Információkérés Kásler Józsefnétől

Mobil telefon: +36 30/ 643-6367

E-mail: info.bataapati@gmail.com