18. századi Apponyi magtár

„Apáti szőlőhegye szép”- jegyezték fel már 1841-ben. Az apáthiak magas színvonalon, gondosan és szakszerűen művelték a szőlőket, hiszen a Rajna vidékéről érkező telepesek értettek hozzá. Az Apponyiak már az 1780-as években hatalmas présházat és pincerendszert építettek, s megkezdték a nagyüzemi gazdálkodást. A présház emeletét magtárnak használták, a földszinten a borkezeléshez szükséges felszereléseket helyezték el; a löszdomb kétágú (100 m hosszú 6 m széles = 600 m2) pincevájataiban tárolták a boroshordókat. A mennyisége és minősége szempontjából kiemelkedő borgazdaság az 1880-as évek végén szinte teljesen elpusztult a filoxéra járvány következtében. A szőlők felújításában szintén az Apponyi uradalom járt az élen, a minőségileg jobb és bővebb termést jó minőségű palackozott borként értékesítették.

1945 után a magas színvonalú szőlőkultúra teljesen tönkrement. A funkcióját vesztett pince csipkerózsika álmát aludta több mint 40 évig. Tulajdonosa a Völgység Népe Termelőszövetkezet 1990. novemberében határozta el, hogy korszerűsíti szőlőgazdaságát magántőke bevonásával.

1991.  július 4-én Firenzében hozták létre az alapító szerződést az Eurobor Kft. tagjai: Völgység Népe Termelőszövetkezet, Marchese Piero Antinori, Agrikonzulting és Zwack Péter. A hazai és külföldi tőkeérdekeltségű vállalkozás célul tűzte ki a gazdag múltú szőlőkultúra újjáélesztését és a különleges zamatú borok nemzetközi piacon is helytálló versenyképességét. Később a törzstőke növelése érdekében átrendeződtek a tulajdonviszonyok, megváltozott a borászat neve is. A Tűzkő Birtokban Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik láttak fantáziát. A globális Antinori-birodalomnak szüksége van a Toszkánára emlékeztető, szelíd pannón dombokból fakadó, üde bátaapáti borokra. Antinori márki a világ egyik legnagyobb borembere, aki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A márki a modern olasz bor megteremtője. Ő volt az, aki a hetvenes években forradalmi újításokat vezetett be az itáliai borászatba és a híg latin asztali italok szintjéről a világ élvonalába emelte a toszkán borokat. Ám a mély, súlyos és világhíres toszkán vörösök mellé kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérek is kellenek, ezek forrását a márki a Tűzkő Birtokon találta meg. „Nagyon-nagyon elegáns olasz éttermek is érdeklődnek például a tramini iránt, melyet vagy aperitifnek ajánlanak, vagy a megbecsült vendégeknek üdvözlő italként kínálnak”- nyilatkozta a márki. Antinori az egész világon rendelkezik szőlőbirtokokkal: Toszkána és Umbria mellett Máltán, Chilében, Kaliforniában, Washington államban vagy Chilében, a glóbusz legjobb dűlőin készíti legendás borait. E ragyogó társaságba tartozik a bátaapáti Tűzkő Birtok.